Ball de Cavallets

El Ball de Cavallets de Torredembarra va ser creat i presentat en la Festa Major de 1994 i van ser construïts per Carles Cabús. No es coneix cap notícia històrica que faci pensar que a Torredembarra hagués existit aquest tipus de representació guerrera, no obstant, això no ens assegura que no s'hagués ballat mai.

El Ball segueix la línia estètica dels de Berga. Està composat per quatre cavallers cristians i quatre turcs. L'any de l'estrena i el següent la coreografia i la música (composada pels Grallers de la Torre) també recordava bastant el ball bergadà.

El dia de la presentació dels cavallets, es va donar nom a cada un dels cavalls o genets: Tamarit, Vernet, Olzinelles i Icart; noms que corresponen a personatges i famílies històriques de la població.

En la Festa Major de 1996 el Ball de Cavallets va crear una nova coreografia més treballada basada en una nova i original composició dels Grallers de la Torre, conservant del ball anterior, únicament, l'aire amenaçador de les evolucions dels turcs. La melodia que l’acompanya és tocada per dos gralles o dolçainers i timbal. La dansa està formada per quatre parts: l’avís, l’entrada de cavallets, l’entrada de turcs i la batalla, que acaba amb victòria cristiana.

Per la festa major del 2004 el Ball de cavallets va estenar un nou ball amb música del dolçainer Pau Puig i coreografia dels mateixos balladors del ball. L'any 2007 es va estrenar un nou vestuari que és el que llueix actualment.

Aquest ball s’acompanya de la figura d’un àngel, que simbolitza l’ajuda divina als cristians en la batalla contra els turcs. Normalment és representada per un nen o nena.

El Ball de Cavallets de Torredembarra actua exclusivament per la festa major de Santa Rosalia de Torredembarra que se celebra el dies 3 i 4 de setembre.

Actualment, el Ball de Cavallets està format per una quinzena de persones, majors de 16 anys.© Agrupació de Balls Populars de Torredembarra - Avís legal